Translate

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Σαν Σήμερα

29/05/1906: Τα ανταρτικά σώματα Βολάνη, Γύπαρη και Κανελλόπουλου, που βρίσκονταν στο ύψωμα Χωράφι Μήτρου, ανάμεσα στο Λέχοβο και τα Ασπρόγεια της Δυτικής Μακεδονίας, δέχονται επίθεση από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Η μάχη, που διαρκεί δώδεκα ώρες, είναι πολύ σφοδρή με σοβαρές απώλειες και για τους δύο αντιπάλους και η απήχησή της έντονη, ακόμη και στους προξένους και στρατιωτικούς ακολούθους των ξένων κρατών. 
29/05/1917: Συμμαχικά αγήματα αποβιβάζονται στον Ισθμό της Κορίνθου και στον Πειραιά, υπό τον Jonnart, μέλος της γαλλικής βουλής, που είχε οριστεί από τους Συμμάχους ως ύπατος αρμοστής τους στην Ελλάδα, και εξαναγκάζουν το βασιλιά Κωνσταντίνο να παραιτηθεί από το θρόνο του και να αφήσει διάδοχό του το δευτερότοκο γιο του Αλέξανδρο. Το γεγονός αυτό ανοίγει το δρόμο για την ενοποίηση της Ελλάδας υπό  τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
29/05/1941: Τη νύχτα 28/29 Μαΐου 1941, τα βρετανικά τμήματα του Ηρακλείου επιβιβάζονται σε οκτώ πολεμικά πλοία, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τους Γερμανούς και αναχωρούν για την Αίγυπτο. Οι Γερμανοί εισέρχονται και καταλαμβάνουν το Ηράκλειο. Τα ελληνικά τμήματα, αγνοώντας την αποχώρηση των Βρετανών, αφού δεν ειδοποιήθηκαν σχετικά απ’ αυτούς, παραδίνονται στους Γερμανούς.