Translate

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Σαν Σήμερα

09/04/1897: Με την κήρυξη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου, ελληνικό απόσπασμα μαχόμενο νικηφόρα διέρχεται τη μεθόριο κοντά στο Μέτσοβο και συγκρούεται με τις εκεί τουρκικές δυνάμεις. 

09/04/1897: Ελληνικά τμήματα υποχωρούν από τον τομέα Νεζερού της Θεσσαλίας και εγκαθίστανται στο Δερέλι (Περιβόλι).  

09/04/1941: Στις 03.00, η φρουρά του οχυρού Εχίνος, βόρεια της Ξάνθης, εγκαταλείπει τα τελευταία αμυντικά έργα του και συμπτύσσεται προς το χωριό Κένταυρος, μετά από σκληρό, πεισματώδη και άνισο αγώνα τεσσάρων ημερών. 

09/04/1941: Στις 10.10 επαναλαμβάνεται από το Απόσπασμα Καλαποτίου, στο Φαλακρό όρος, η αντεπίθεση εναντίον του υψώματος Κρέστη. Το ύψωμα ανακαταλαμβάνεται και οι Γερμανοί εκδιώκονται στην πεδιάδα του Κάτω Νευροκοπίου. 

09/04/1941: Στις 14.00, υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ του Διοικητή του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Μπακόπουλου, και του Γερμανού Αντιστράτηγου Φάιελ, πρωτόκολλο συνθηκολόγησης. Στις 16.00, ο Διοικητής του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας κάνει γνωστή στις μονάδες του τη συνθηκολόγηση και διατάζει τη διακοπή των εχθροπραξιών και τη συγκέντρωση του οπλισμού για παράδοσή του. 

09/04/1941: Το οχυρό Ρούπελ, στο Άγκιστρο, αμύνεται σθεναρά για τέσσερις ημέρες. Το γερμανικό πυροβολικό και η αεροπορία το βομβαρδίζουν με μεγάλη σφοδρότητα και κατευθύνουν την κύρια προσπάθεια της επίθεσής τους εναντίον του, για τη διάνοιξη της ομώνυμης στενωπού. Στις 17.00 προσέρχονται Γερμανοί αγγελιαφόροι, για να γνωστοποιήσουν στο διοικητή του τη συνθηκολόγηση που υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη, και να ζητήσουν την παράδοση του οχυρού. Ο διοικητής απαντά ότι τα οχυρά δεν παραδίνονται παρά μόνο όταν κυριευτούν από τον αντίπαλο. Οι αγγελιαφόροι φεύγουν, αφού ορίζεται νέα συνάντηση για τις 06.00 της επομένης.
  
09/04/1941: Το οχυρό Παλιουριώνες, στο ανατολικό Μπέλες, αμύνεται επί τετραήμερο με πείσμα. Οι Γερμανοί το βομβαρδίζουν με πυροβολικό και αεροπορία και επιτίθενται με σφοδρότητα, αλλά με άκαρπες τις επίμονες προσπάθειές τους. Στις 17.30, παρουσιάζονται Γερμανοί αγγελιαφόροι στο διοικητή του οχυρού και του γνωστοποιούν τη συνθηκολόγηση που υπογράφηκε στη Θεσσαλονίκη. Ορίζεται νέα συνάντηση στις 06.00 της επόμενης ημέρας. Με κοινή συμφωνία, αποφασίζεται εκεχειρία κατά τη διάρκεια της νύχτας.   

09/04/1941: "Τα οχυρά Περσέκ - Mπαμπαζώρας - Παρταλoύσκα - Περιθώρι και Mαλιάγκα, στο Μαύρο Βουνό (όρη Βροντούς), αμύνονται σθεναρά επί τετραήμερο και αποκρούουν όλες τις γερμανικές επιθέσεις με πολύ βαριές απώλειες για τον εχθρό. Γερμανοί που διεισδύουν στις στοές της Διμοιρίας ""Δ"" του οχυρού Περιθώρι κατά τη διάρκεια του αγώνα, εξοντώνονται μέχρι και τον τελευταίο. Τα οχυρά διακόπτουν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση." 

09/04/1941: Τα οχυρά Πυραμιδοειδές και Λίσσε, στο υψίπεδο Κάτω Νευροκοπίου, αντιτάσσουν σθεναρή άμυνα επί τετραήμερο. Οι γερμανικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από ισχυρό πυροβολικό, αεροπορία και άρματα, δεν πετυχαίνουν να καταλάβουν τα οχυρά και να διανοίξουν τη διάβαση Γρανίτη προς τη Δράμα. Και τα δύο οχυρά σταματούν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση. 

09/04/1941: Τα οχυρά Καρατάς και Κάλη, στο Άγκιστρο, αμύνονται ηρωικά για τέσσερις ημέρες, χωρίς να καταληφθούν από τους Γερμανούς. Διακόπτουν τον αγώνα μετά τη συνθηκολόγηση. 

09/04/1943: Ιταλικές δυνάμεις πυρπολούν επί διήμερο, σε αντίποινα για την προσβολή φάλαγγάς τους από ανταρτικό τμήμα, τα χωριά Αγία Ευθυμία και Βουνιχώρα Παρνασσίδας, φονεύοντας περισσότερους από 50 κατοίκους (άνδρες και γυναίκες).