Translate

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τελετή Παράδοσης - Παραλαβής των Καθηκόντων του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού

Τελετή Παράδοσης - Παραλαβής των Καθηκόντων του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού 

Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού από το Στρατηγό κ. Χρίστο Μανωλά, στον Αντιστράτηγο κ. Βασίλειο Τελλίδη, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, του ΑΝΥΕΘΑ κ. Κώστα Ήσυχου, του ΥΦΕΘΑ κ. Νίκου Τόσκα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού κ. Μιχαήλ Κωσταράκου, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου κ. Ευάγγελου Αποστολάκη και του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου κ. Χρήστου Βαΐτση, στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη Αττικής.

Πηγή:army.gr

Ημερίσια Διαταγή Παραδίδοντος Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού Στρατηγού κ. Χρίστου Μανωλά

 

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό του Στρατού Ξηράς.

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού στον Αντιστράτηγο Τελλίδη Βασίλειο, τον οποίο συγχαίρω, και του εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. 

Απερχόμενος σήμερα από την ενεργό υπηρεσία αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια που υπηρέτησα την πατρίδα μας ως Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και ιδιαίτερα των Ειδικών Δυνάμεων και κατέληξα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου από τη θέση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού για ένα χρόνο.

Μέσα στο χρόνο αυτό, διοίκησα σύμφωνα με το πνεύμα των Στρατιωτικών Κανονισμών και διαταγών, σύμφωνα με την κατεύθυνση της Πολιτικής Ηγεσίας και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και κατορθώσαμε αρκετά. Απολογισμό δε σκοπεύω να κάνω , θα ήθελα όμως να τονίσω τα εξής : 

Ο κύριος άξονάς μου ήταν το προσωπικό και ότι έχει να κάνει με αυτό, παράλληλα με την εκτέλεση της αποστολής , την τήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και την διατήρηση ασφαλούς περιβάλλοντος.

Αυτές ήταν οι δύο κύριες αποστολές και πιστεύω πως πετύχαμε πολλά. Γενικά, ότι επετεύχθη αυτό το χρόνο έγινε κατορθωτό με την ομαδική προσπάθεια και μέσα σε ένα κλίμα σύνεσης, λογικής και ηρεμίας, το οποίο δημιουργούσε μεταξύ άλλων και ηθικό μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που κληθήκαμε να λειτουργήσουμε.

Σήμερα αποχωρώ έχοντας ένα αίσθημα πληρότητας και την πεποίθηση ότι εκτέλεσα την αποστολή μου με τη βοήθεια τη δική σας.

Το γεγονός ότι αποχωρώ από τις ενεργές τάξεις του Στρατού ουδόλως μειώνει την επιτυχία αυτή και δικαιούστε να είστε υπερήφανοι, για αυτό σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ.  

Σας προτρέπω δε να συνεχίσετε με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό και τρόπο με τον νέο σας Αρχηγό με τον ίδιο ζήλο, πίστη και θέληση.

Τη στιγμή αυτή που σας αποχαιρετώ σας δηλώνω ότι το ταξίδι των 39 χρόνων ήταν υπέροχο , γεμάτο συγκινήσεις , έντονα συναισθήματα, υπερηφάνεια, τιμή και καθήκον.

Υπήρχαν δύσκολες και εύκολες στιγμές όμως με ιδεολογικό υπόβαθρο τις στρατιωτικές αρετές προχωρούσα και έφτασα στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας με την βοήθεια του Θεού.

Αποχαιρετώντας σας λοιπόν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Θεό, την Παναγία και τους Προστάτες Αγίους του Στρατού μας, την βοήθεια των οποίων αισθανόμουν πάντοτε στις δύσκολες στιγμές.

Ευχαριστώ τις Πολιτικές Ηγεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είχα καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων μου, για τη συνεργασία μας, επ’ ωφελεία της Πατρίδος και της Υπηρεσίας.

Ομοίως ευχαριστώ τον κ. Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και τους κ. Αρχηγούς Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και Αεροπορίας για τη συνεργασία μας στον καθημερινό μόχθο.

Ευχαριστώ όλους τους Διοικητές μου και προϊσταμένους μου καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας μου, διότι συνεισέφεραν στη Στρατιωτική μου Παιδεία με τις κατευθύνσεις τους και τις οδηγίες τους.

Ευχαριστώ τον Ελληνικό Λαό, με τα έξοδα του οποίου σπούδασα, τοποθετήθηκα σε υψηλές θέσεις, απέκτησα εμπειρίες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνω καθαρές απόψεις για τη λήψη αποφάσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου.

Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου και όλους όσους υπηρέτησαν υπό τις διαταγές μου, από τον κ. Επιθεωρητή μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη και εθνοφύλακα για την ευσυνείδητη εκτέλεση των καθηκόντων τους και τη βοήθεια που μου παρείχαν κάθε φορά.

Ομοίως ευχαριστώ , το πολιτικό μας προσωπικό για τη συνεισφορά του.

Ευχαριστώ τους γονείς μου, τους δασκάλους μου για τις Αρετές και τις Αξίες που με μεγάλωσαν.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου, τις κόρες μου, διότι με ανέχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, και με υποστήριζαν για να εκτελώ τα καθήκοντά μου καθώς απουσίαζα από κοντά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ευχαριστώ όλους εσάς που είστε εδώ παρόντες για τη τιμητική αυτή τελετή παράδοσης – παραλαβής.
Τέλος ευχαριστώ το Σύνταγμα Ευελπίδων και τους Ευέλπιδες που αποδίδουν τιμές αυτή τη στιγμή και εύχομαι σε όλους να βρεθούν και αυτοί στη θέση μου μετά από 39 χρόνια.

Ευέλπιδες, σας καλώ να πορευτείτε με βάση το         ‘’ Άρχεσθαι μαθών’’,  ‘’ Άρχείν επιστήσει, δίνοντας πάντοτε το παράδειγμα για να σας ακολουθούν οι υφιστάμενοί σας και οι νέοι της Πατρίδος μας.

Τους στρατιώτες μας και τα στελέχη μας να τους σέβεστε, να τους αγαπάτε και να τους εκπαιδεύετε σκληρά όπως αρμόζει σε Έλληνες μαχητές, για το καλό της Πατρίδας.

Να επιδιώκετε την αριστεία, και να θέτετε τον εαυτό σας κάτω από τους Νόμους, στην υπηρεσία της Πατρίδας και της Δημοκρατίας. Στην Υπηρεσία του λαού που μας εμπιστεύεται την ασφάλεια και άμυνά του, και τα παιδιά του.

Αυτή τη στιγμή μεταφέρω τη σκέψη μου στην μνήμη των Αθάνατων νεκρών στους Αγώνες του Έθνους και των πεσόντων στην εκτέλεση του καθήκοντος και στην ειρηνική περίοδο.

Υποκλίνομαι στις Πολεμικές Σημαίες των Σχηματισμών και απέρχομαι εις τον ιδιωτικό βίο, χωρίς αίσθημα πικρίας αλλά αντιθέτως με ευχαρίστηση καθόσον παρέλαβα τη Διοίκηση του Στρατού από Άξιο φίλο τον Στρατηγό Τσέλιο Αθανάσιο και την παραδίδω στον άξιο φίλο και συμμαθητή μου Αντιστράτηγο Τελλίδη Βασίλειο, τον οποίο και σας καλώ να ακολουθήσετε για το καλό της Πατρίδας, του Στρατού μας και των Ελληνικών όπλων.



Τελειώνοντας σας καλώ να αναφωνήσετε

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω ο Στρατός

                                       Στρατηγός Χρίστος Μανωλάς
        Αρχηγός


Ημερίσια Διαταγή Παραλαμβάνοντος Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου κ.Βασίλειου Τελλίδη

 

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό, άνδρες και γυναίκες του Στρατού. Αναλαμβάνω σήμερα, κατόπιν απόφασης  του  ΚΥΣΕΑ, τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, διαδεχόμενος τον καταξιωμένο Στρατηγό Χρίστο Μανωλά, στον οποίο εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες όλων για την πολύτιμη προσφορά του και ταυτόχρονα τις εγκάρδιες ευχές για υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. 

Θεωρώ πρώτιστο χρέος να απονείμω τον οφειλόμενο χαιρετισμό στις Πολεμικές Σημαίες των Σχηματισμών και των Μονάδων μας και να αποτίσω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ένδοξους νεκρούς τους. 

Έχοντας πλήρη επίγνωση της ύψιστης τιμής αλλά και της ευθύνης και των υποχρεώσεων που πηγάζουν από την ανάληψη των καθηκόντων μου, υπόσχομαι ότι θα εργασθώ άοκνα για να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οδηγό και φάρο των ενεργειών μου, θα αποτελέσει ο Άνθρωπος και θα ασκήσω διοίκηση με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και δικαιοσύνη.

Για την εκπλήρωση της αποστολής, πρωταρχικοί στόχοι θα είναι:

Η ενάσκηση χρηστής και ανθρωποκεντρικής διοίκησης από όλα τα κλιμάκια της ιεραρχίας, με ορθολογική χρησιμοποίηση του προσωπικού και των διατιθεμένων πόρων, τομέα στον οποίο υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης. Η με κάθε τρόπο συμπαράσταση στο προσωπικό, ώστε να διατηρηθεί ακμαίο το ηθικό. Έτσι θα μπορεί απερίσπαστο, να ξεπεράσει τις υφιστάμενες δυσκολίες και να εστιάσει στην εκτέλεση της αποστολής. 

Η συνέχιση της προσπάθειας διατήρησης, σε υψηλά επίπεδα, της διαθεσιμότητας των κυρίων οπλικών συστημάτων και μέσων.

 Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η ικανότητα άμεσης επέμβασης όπου και όταν απαιτείται.

Η διεξαγωγή ρεαλιστικής επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Η εξέταση των υφιστάμενων σχεδίων επιχειρήσεων με πρακτικό πνεύμα και ρεαλισμό, ώστε να είναι απόλυτα εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη εφαρμογή τους. 

Η υγεία και αρτιμέλεια του προσωπικού με συνεχή άσκηση ελέγχων.

Από εσάς επιθυμώ, ευσυνειδησία, πίστη στην αποστολή και συνειδητή πειθαρχία. Ζητώ αυστηρή προσήλωση στο στρατιωτικό καθήκον, όπως άλλωστε το σύνταγμα, οι νόμοι, οι στρατιωτικοί κανονισμοί, επιτάσσουν.

Προσδοκώ σε έργο με ουσιαστικό αποτέλεσμα, αποφεύγοντας την άνευ σημασίας επίδειξη και προβολή, που στερείται πρακτικής αξίας και δεν συνάδει με το στρατιωτικό πνεύμα. Παραμένουμε στρατιώτες και ενεργούμε πάντα με ήθος και αξιοπρέπεια, σεβόμενοι αλλά και αποδίδοντας λογαριασμό πρωτίστως στη συνείδηση μας και στον υφιστάμενό μας.

Εμπιστευθείτε τη φυσική σας ηγεσία, στρατιωτική και πολιτική, γιατί αυτοί σας ζουν καθημερινά, γνωρίζουν και αναγνωρίζουν το έργο σας, βιώνουν τους κόπους σας, κατανοούν τις θυσίες σας και πασχίζουν για το καλύτερο δυνατό.   

Είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε στην προσπάθεια μας. Δεν έχουμε άλλωστε το δικαίωμα ν’ αποτύχουμε και    ν΄απογοητεύσουμε αυτούς που μας έταξαν εδώ, αλλά και τους προγενεστέρους μας. Προς όλους αυτούς θα πρέπει να δώσουμε, με όλο το σεβασμό στο έργο τους και την εκτίμηση στο πρόσωπο τους, την υπόσχεση ότι θα εκπληρώσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο μας. Ας παρακαλέσουμε ταπεινά το Θεό να μας αξιώσει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων.

    Τελειώνοντας σας καλώ να αναφωνήσουμε :

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ


Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης
Αρχηγός