Translate

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Σαν σήμερα: Η τραγωδία της Marfin

Σαν σήμερα: Η τραγωδία της Marfin 

Στις 5 Μαΐου του 2010, έγινε η μαζικότερη ίσως διαδήλωση κατά του μνημονίου. Οι πολίτες και τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ), διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που πήρε τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου, βγήκαν στους δρόμους. Ο αριθμός ήταν εξωπραγματικός, αφού οι μετρήσεις μιλούσαν το λιγότερο για 120.000 κόσμο (άλλες έφτασαν το νούμερο ακόμα και στις 300.000).

Στο περιθώριο της διαμαρτυρίας, ορισμένοι κουκουλοφόροι ξέφυγαν από το πλήθος και πέταξαν βόμβες μολότοφ σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin – Εγνατίας στην οδό Σταδίου. Αμέσως ξέσπασε πυρκαγιά στο κτίριο, όπου βρέθηκαν 8 εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι. Η πυροσβεστική έσπευσε στο σημείο και απεγκλώβισε τα 5 από τα 8 άτομα. Τα υπόλοιπα 3 όμως δεν τα κατάφεραν και άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στο κτίριο. Οι ιατροδικαστές στο πόρισμά τους έκαναν λόγο για θανάτους που προήλθαν από τις αναθυμιάσεις του καπνού καθώς και τοξικών αερίων.

Η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών), ή οποία ήταν και έγκυος, ήταν τα θύματα αυτής της θανατηφόρας επίθεσης. Εκείνη την ημέρα, πολλά αυτοκίνητα κάηκαν, πολλά κτίρια υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Όμως η πραγματική τραγωδία έλαβε χώρα στο κτίριο της οδού Σταδίου.


Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής έλεγε: «Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κτίριο τράπεζας, στην οδό Σταδίου 23, όπου εντοπίστηκαν τρία άτομα νεκρά (δύο γυναίκες και ένας άνδρας), ενώ άλλα πέντε άτομα (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας) απεγκλωβίστηκαν σώα, από υπερκείμενους ορόφους.»

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, επικεφαλής της Marfin, έσπευσε στο σημείο. Οι παρευρισκόμενοι του πέταξαν μπουκάλια και ότι είχαν στα χέρια τους. Η αστυνομία έκανε ρήξη χημικών και ολόκληρο το τετράγωνο αποκλείστηκε.

Η τραγωδία όμως ήταν γεγονός. Και οι υπεύθυνοι ήταν πολλοί. Στο πόρισμα που συνέταξε ο επιθεωρητής του υπουργείου εργασίας, διαπιστώθηκαν παραλείψεις από την πλευρά της τράπεζας, όσον αφορά στην εκπαίδευση και την ετοιμότητα του προσωπικού αλλά και στα μέτρα πυρασφάλειας του κτιρίου. Το υποκατάστημα δεν διέθετε το νόμιμο πιστοποιητικό πυρασφάλειας και όλοι οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως δεν είχε γίνει ποτέ άσκηση εκκένωσης του κτιρίου και πως μόνο μια φορά, τους έγινε επίδειξη της χρήσης του πυροσβεστήρα.

Η δίκη για τον εμπρησμό της τράπεζας αλλά και του καταστήματος «IANOS», επίσης της οδού Σταδίου, δεν έχει ακόμα τελεσιδικήσει, καθώς πάει από αναβολή σε αναβολή. Οι δυο κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι, καθώς δεν κρίθηκαν προφυλακιστέοι, λόγω έλλειψης στοιχείων.

Σαν σήμερα, έξι χρόνια μετά από το τραγικό συμβάν, οι ένοχοι δεν έχουν πληρώσει. Η βία και η ατιμωρησία είναι για μια ακόμα φορά αυτές που επικράτησαν. Όμως κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνη την ημέρα...