Translate

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Σαν Σήμερα

27/08/1906: Κοντά στα Καλύβια του Λάκκου, δυτικά από το ύψωμα Βίγλα Λούτζα του όρους Βίτσι, σκοτώνεται ο πρόμαχος των Κορεστίων, κατά των κομιτατζήδων, Παπασταύρος Τσάμης. 

                            

479 π.Χ: Η Μάχη των Πλαταιών. Οι Έλληνες, με αρχηγό τον σπαρτιάτη Παυσανία, νικούν σε αποφασιστική μάχη τον περσικό στρατό του Μαρδόνιου.

                               
 
27/08/1922: Τα τελευταία ελληνικά τμήματα εγκαταλείπουν τη Σμύρνη τις πρωινές ώρες. Στις 11.00, περίπου, τμήμα 400 ατάκτων ιππέων υπό τον Κίορ Μπεχλιβάν εισέρχεται στη Σμύρνη, ενώ τις εσπερινές ώρες εισέρχεται και ισχυρό τμήμα τουρκικού πεζικού. Με την είσοδο των Τούρκων στην πόλη αρχίζουν οι διωγμοί των Ελλήνων και Αρμενίων πολιτών, στην αρχή σποραδικοί και στη συνέχεια ομαδικοί και άγριοι. Μεταξύ των κατακρεουργηθέντων είναι και ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος.
 
                                Μεγαλομάρτυρας της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας και από τους δημοφιλέστερους Αγίους. Η μνήμη του τιμάται στις 27 Αυγούστου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Φανούριος και Φανουρία. Με τον Άγιο Φανούριο συνδέεται ένα νηστίσιμο γλύκισμα, η φανουρόπιτα.