Translate

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Σαν Σήμερα

02/11/1912: "Το αντιτορπιλικό ""Θύελλα"" αποβιβάζει στη Δάφνη του Αγίου Όρους άγημα από 40 άνδρες, οι οποίοι κινούνται για να απελευθερωσουν τις Καρυές. Αργότερα, το θωρηκτο ""Αβέρωφ"" και τα αντιτορπιλικά ""Ιέραξ"" και ""Πάνθηρ"" αποβιβάζουν στην Αμμουλιανή της Χαλκιδικής άγημα από 200 άνδρες, οι οποίοι καταλαμβάνουν τη διώρυγα του Ξέρξη. Έτσι απελευθερώνεται ολόκληρο το Άγιο Όρος και υψώνεται η ελληνική σημαία στο χωριό Καρυές." 

02/11/1940: Από τις 15.00 αρχίζει μεγάλη ιταλική επίθεση από δύο μεραρχίες (Κένταυρος-Φεράρα) εναντίον της τοποθεσίας Ελαία (Καλπάκι) της Ηπείρου. Η επίθεση συνεχίζεται με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου 1940, χωρίς τελικά να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, χάρη στη σταθερή άμυνα της VIII Μεραρχίας.  

02/11/1940: Από ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζονται τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, η Καστοριά, η Καρδίτσα, η Πύλος, το Αιτωλικό, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, η Πάτρα, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες περιοχές. Συμμετέχουν συνολικά 170 ιταλικά αεροσκάφη. Την ίδια μέρα βομβαρδίζονται στρατιωτικοί στόχοι στο Αργυρόκαστρο και στην Κορυτσά, από τέσσερα και επτά ελληνικά αεροσκάφη, αντίστοιχα.  

                             

1991: Ενθρονίζεται ο νέος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος Α', κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντόνης.