Translate

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Σαν Σήμερα

11/03/1919: Το ελληνικό 2ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίο αποβιβάστηκε στη Σεβαστούπολη, συγκρούεται με στρατεύματα των Ερυθρών στο Γιουσούν, Εσκήκιοϊ Τάμα και Σεβαστούπολη, όπου είχε αναλάβει την άμυνα του δυτικού τομέα της πόλεως. Οι Έλληνες στρατιώτες αναδεικνύονται οι καλύτεροι πολεμιστές της 1ης Συμμαχικής Ομάδας Μεραρχιών. 

11/03/1941: Δυνάμεις της I Μεραρχίας αποκρούουν ιταλικές επιθέσεις στην περιοχή Τρεμπεσίνας και κυρίως κατά του υψώματος 731, με αποτέλεσμα ο αγώνας να στεφθεί με πλήρη επιτυχία. Στο πεδίο της μάχης εγκαταλείπονται 250 Ιταλοί νεκροί και συλλαμβάνονται 501 αιχμάλωτοι, από τους οποίους 23 αξιωματικοί.  

11/03/1943: Η ιταλική φρουρά Καρδίτσας, κυκλωμένη από ισχυρές ανταρτικές ομάδες, υποχρεώνεται να εκκενώσει την πόλη και να αποσυρθεί στη Λάρισα. Την επομένη εισέρχονται στην πόλη τμήματα του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και την ανακηρύσσουν πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας. Η Καρδίτσα παραμένει ελεύθερη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 1943, οπότε ανακαταλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η πόλη, με το αεροδρόμιο της Αντιστάσεως δίπλα της, στο οροπέδιο της Νευροπόλεως, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά των δυνάμεων της κατοχής.