Translate

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Αβραμόπουλος προς τον Τούρκο ομόλογό του

                                           

κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Πώς φτάσαμε ένα βήμα πριν τον πόλεμο με την Τουρκία»

                           Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ -  
                                  "ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΡΑ"


Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για την 16μηνη θητεία του στο ΥΠΕΘΑ προχώρησε, σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το αμυντικό ρεπορτάζ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Από τα πολλά και ενδιαφέροντα που είπε, ξεχώρισε το επεισόδιο με την διείσδυση τουρκικού UAV στην Κάλυμνο, στα μέσα Φεβρουάριο αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχαμε φτάσει κοντά σε μια πολύ θερμή ελληνοτουρκική κρίση.

Το επεισόδιο συνέβη τη νύκτα της 10ης Φεβρουαρίου και είχε απογειωθεί ζεύγος αεροσκαφών F-16 προκειμένου να αναγνωρίσει το τότε άγνωστο ίχνος που εντοπίστηκε από το εθνικό σύστημα Αεράμυνας. Στην συνέχεια αποδείχθηκε πως ήταν τουρκικό UAV !!

Όπως είπε, αυτή ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της θητείας του στο υπουργείο, αποκαλύπτοντας ότι κτυπούσε το τηλέφωνό του όλη τη νύκτα από το κέντρο  επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Έτσι αποφάσισε να πάρει ο ίδιος τηλέφωνο τον Τούρκο υπουργό Άμυνας ξυπνώντας  τον μάλιστα για να του αναφέρει το σοβαρό συμβάν λέγοντάς του να δώσει εντολή για απομάκρυνση του UAV αλλιώς η κατάσταση θα επιδεινωνόταν ραγδαία. "Μου είπε ότι δεν ήξερε τίποτα" είπε ο υπουργός. "Του απάντησα ότι αν ήθελαν σύγκρουση θα την είχαν. Αλλά, μια σύγκρουση θα πήγαινε τις δύο χώρες πίσω 50 χρόνια. Δεν θα ήμασταν όμως εμείς αυτοί που θα προκαλούσαμε την σύρραξη. Όμως ήμασταν έτοιμοι για όλα".

Ο κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος  αναφέρθηκε ακόμη στην αντικατάσταση της πυραυλακάτου "Καβαλούδης" στη δύναμη της UNIFIL και αντικατάστασή της από μια φρεγάτα όπως και την αποστολή ενός υποβρυχίου και πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το S-113 "Πρωτεύς" για την άσκηση Active Endeavour.

Όπως είπε ο υπουργός η συμφωνία για την φρεγάτα είχε υπογραφεί πολύ πριν οι Τούρκοι στείλουν το ερευνητικό τους σκάφος στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς η UNIFIL είχε ζητήσει την παροχή μιας φρεγάτας και όχι της ΤΠΚ που διατηρούσε μέχρι σήμερα το ΠΝ  και δεν έχει να κάνει με την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Πρέπει να εκπέμπουμε σοβαρότητα και ψυχραιμία γιατί εάν επικρατήσει το  άγχος και η αβεβαιότητα μπορεί να δημιουργήσουμε μια τρύπα την οποία θα εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και γενικότερα με τη στάση της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόσθεσε πως οι Τούρκοι την παρούσα περίοδο δεν μπορούν να κλιμακώσουν την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς έχουν ήδη ανοικτά τρία άλλα μέτωπα: Αυτά είναι οι Κούρδοι, η Συρία και η ISIS, είπε.

Ερμηνεύοντας τις τουρκικές κινήσεις ο υπουργός είπε πως όλα αυτά τα κάνουν για να σύρουν την Κύπρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην κρίση στη Μέση Ανατολή λέγοντας πως η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μην διαθέσει τις βάσεις στο Καστέλι και στην Σούδα για επιχειρήσεις αμερικανικών UAV πάνω από την περιοχή.

Παράλληλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσέγγισε με διαφορετική φιλοσοφία τις δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτεράρχου Ευάγγελου Τουρνά, αναφορικά με τις δυνατότητες της Π.Α.

Να σημειωθεί ότι ο Α/ΓΕΑ μιλώντας σε εκδήλωση είπε πως «Έχουμε επιχειρησιακές ικανότητες να κάνουμε μεγάλη ζημιά έχουμε στρατηγικά πλεονεκτήματα που μας δίνουν τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες τέτοιες που όποιος τολμήσει θα σπάσει τα μούτρα του»

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος είπε πως η ουσία είναι αυτή αλλά το μήνυμα που μπορεί να περάσει στην άλλη πλευρά ίσως δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι.