Translate

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Σαν Σήμερα


Ο  Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους στην Ελλάδα. Θεωρείται προστάτης και φύλακας της κουμπαριάς και των νοσούντων από ελονοσία. Το όνομά του αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα βαφτιστικά ονόματα και είναι παράγωγο πολλών επωνύμων. Μεγάλος αριθμός εκκλησιών και ξωκλησιών φέρουν το όνομά του, καθώς και εκατοντάδες οικισμοί. Η μνήμη του τιμάται από τον Χριστιανισμό έξι φορές τον χρόνο:
 
07/01/1186: Αποφασιστική νίκη κοντά στο Στρυμόνα από τον έλληνα στρατηγό Αλέξιο Βρανά επί των Νορμανδών, οι οποίοι βάδιζαν κατά της Κωνσταντινούπολης μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης.

 
07/01/1826: Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον αποκλεισμό του Ιμπραήμ και μεταφέρει πολεμοφόδια στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

 
07/01/1913: Οι ελληνικές δυνάμεις αρχίζουν την επίθεσή τους στο Μπιζάνι για την κατάληψη των Ιωαννίνων.

07/01/1919: Τα πρώτα ελληνικά τμήματα (34ο Σύνταγμα Πεζικού) αποβιβάζονται στην Οδησσό της Ρωσίας. Η Ελλάδα έχει δεχθεί την πρόσκληση των Συμμάχων να συμμετάσχει με το Α΄ Σώμα Στρατού (II και ΧΙΙΙ Μεραρχίες Πεζικού) και με μοίρα πολεμικών πλοίων στην εκστρατεία στη Νότια Ρωσία, προκειμένου να αποσπάσει τη συγκατάθεσή τους να στείλει και αυτή δικά της στρατεύματα στη Μικρά Ασία (Σμύρνη) και να εξασφαλίσει τα δίκαια του εκεί αλύτρωτου Ελληνισμού. Ο άμεσος σκοπός της εκστρατείας των Συμμάχων στη Ρωσία είναι η υποστήριξη του Ουκρανικού Αυτονομιστικού Κινήματος στους αγώνες του εναντίον των Μπολσεβίκων, ενώ ο απώτερος σκοπός είναι η παρεμπόδιση εξάπλωσης και στον υπόλοιπο κόσμο της Οκτωβριανής Επανάστασης (1917).