Translate

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Σαν Σήμερα

14/08/1921: Καταλαμβάνεται, μετά από σκληρούς αγώνες, η πρώτη αμυντική γραμμή των Τούρκων στην τοποθεσία Σαγγάριου. Ειδικότερα, το Γ΄ Σώμα Στρατού (αριστερά) καταλαμβάνει την τοποθεσία Σαπάντζας. Το Α΄ Σώμα Στρατού (κέντρο) την τοποθεσία Ταμπούρ Ογλού και το Β΄ Σώμα Στρατού (δεξιά), με την V Μεραρχία, την περιοχή Καλέ Γκρότο. 

14/08/1922: Η κατάληψη από τους Τούρκους ζωτικών σημείων της αμυντικής τοποθεσίας δυτικά του Αφιόν Καραχισάρ, η αδυναμία αποτελεσματικής επέμβασης της εφεδρείας της Ελληνικής Στρατιάς, η αδυναμία, λόγω εδάφους, μαζικής συγκέντρωσης και συμμετοχής του πυροβολικού για υποστήριξη του αμυντικού αγώνα της Στρατιάς και η βαθιά εισχώρηση της Τουρκικής Μεραρχίας Ιππικού στο εσωτερικό της αμυντικής τοποθεσίας της, υποχρεώνουν τη Στρατιά να αρχίσει γενική σύμπτυξη. Στην ταχεία κατάρρευση του μετώπου συντελούν, ακόμη, κατά πολύ, το χαμηλό ηθικό των ανδρών από τη μακρά απραξία τους και η επίδραση του εσωτερικού διχασμού, που έχει επεκταθεί και στο στρατό. 

14/08/1974: Η Τουρκία, με βάση προσχεδιασμένη επιχείρηση, διατάσσει την προέλαση των στρατευμάτων της στην Κύπρο (Σχέδιο Αττίλας 2) και σύντομα καταλαμβάνει περίπου το 40% του εδάφους του νησιού. Οι εισβολείς προβαίνουν σε εκτελέσεις, απαγωγές, λεηλασίες και βιασμούς σε μεγάλη κλίμακα και δημιουργούν προσφυγικό πρόβλημα 200.000 κατοίκων του νησιού.