Translate

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Σαν Σήμερα

 
04/12/1913: Υπογράφεται στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το ομώνυμο πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους. Στους όρους του περιλαμβάνεται και η απόδοση της Βορείου Ηπείρου (περιοχές Χειμάρρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου) από την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία), θέτουν ως μοναδικό κριτήριο γι’ αυτή τους την απόφαση τη γλώσσα
 
04/12/1950: Το Σμήνος των Μεταφορικών Αεροσκαφών του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας αναλαμβάνει από το αεροδρόμιο της περιοχής Χουνγκάμ της Κορέας, τις πρώτες πολεμικές αποστολές μεταφοράς τραυματιών από το πεδίο της μάχης, κατά τις οποίες διακρίνεται για τη δράση του και τιμάται με εύφημη μνεία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
 
 
04/12/1991: Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη καταλήγει σε τρεις όρους για την αναγνώριση των Σκοπίων : α) Να αλλάξει η ονομασία «Μακεδονία», β) Να αναγνωρίσει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και γ) Να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα δε υπάρχει «μακεδονική μειονότητα».