Translate

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Σαν Σήμερα

16/02/1941: Τα 43ο και 44ο Συντάγματα Πεζικού (V Μεραρχίας Κρητών), μετά από σκληρό αγώνα, καταλαμβάνουν τη βόρεια κορυφή του όρους Σεντέλι (Βόρεια Ήπειρος).

16/02/1942: Κυκλοφορεί η ιδρυτική προκήρυξη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ). Ο ΕΛΑΣ αποτελεί την ένοπλη έκφραση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Συγκροτείται σε κανονικό στρατό, με πλήρη ιεραρχική οργάνωση, στην οποία εντάσσεται και σημαντικός αριθμός μόνιμων στελεχών του στρατεύματος με επικεφαλής τον Στρατηγό Στέφανο Σαράφη, που γίνεται και ο αρχηγός του ΕΛΑΣ.

16/02/1944: Τμήματα Ελλήνων ανταρτών της Ένωσης Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος (ΕΣΕΑ) συνάπτουν σκληρή τετραήμερη μάχη με ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις στην περιοχή του Κοτζά Ορμάν, στις εκβολές του Νέστου ποταμού, προκαλώντας σε αυτές σημαντικές απώλειες. 

16/02/1944: Φάλαγγα από πέντε αυτοκίνητα με Γερμανούς στρατιώτες, που κατευθύνεται από την Τρίπολη προς την Καλαμάτα, πέφτει σε ενέδρα τάγματος του 9ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), στο χωριό Άγιος Φλώρος Μεσσηνίας. Σκοτώνονται 24 Γερμανοί και άλλοι 24 συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι, ενώ σημαντικός αριθμός όπλων και πυρομαχικών περιέρχεται στα χέρια των ανταρτών.

                                         
 
1821:Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

                                         
 
1833:Εκδίδεται στο Ναύπλιο το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.