Translate

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Σαν Σήμερα

                                    
 
10/08/1913: Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που θέτει τέλος στον .Β' Βαλκανικό Πόλεμο. Με τη συνθήκη καθορίζονται τα νέα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας, με βάση τη γραμμή όρος Μπέλλες - εκβολές ποταμού Νέστου. Λίγες μέρες πριν, στις 3 Αυγούστου, είχαν καθοριστεί στο Βελιγράδι τα ελληνοσερβικά σύνορα (Πρωτόκολλο Βενιζέλου - Πάσιτς), με βάση τη γραμμή Πρέσπες - Δοϊράνη. (Νέο Ημερολόγιο).

10/08/1916: Οι ιταλικές δυνάμεις, που βρίσκονταν στον Αυλώνα από τις 12 Δεκεμβρίου 1914, αρχίζουν να επεκτείνουν την κατοχή τους προς τα νότια και ανατολικά, απαιτώντας την εκκένωση της Βόρειας Ηπείρου από τον ελληνικό στρατό. 
 
                                     
 
10/08/1920: Ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 6ος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, που βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. (28 Ιουλίου με το παλαιό ημερολόγιο)

10/08/1921: Αρχίζει η επιθετική ενέργεια του ελληνικού στρατού κατά της τοποθεσίας του Σαγγάριου, με κατάληψη της περιοχής νότια του ποταμού Γκεούκ Kατρατζή, που τη χρησιμοποιεί για βάση εξόρμησης της κύριας επίθεσης.