Translate

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Σαν Σήμερα

02/05/1897: Οι ελληνικές δυνάμεις του Αρχηγείου Ηπείρου, που αμύνονταν στην περιοχή Γριμπόβου, βόρεια της Άρτας, μετά από σφοδρές επιθέσεις υπέρτερων τουρκικών δυνάμεων, υπό τον Οσμάν Πασά, αναγκάζονται να συμπτυχθούν προς την Άρτα. 

02/05/1919: Η Ι Μεραρχία (4ο, 5ο και 1/38 Συντάγματα Ευζώνων) μεταφέρεται εσπευσμένα από την περιοχή Καβάλας-Ελευθερών και αποβιβάζεται στη Σμύρνη με συμμαχική εντολή, που εξασφαλίστηκε ύστερα από μακρές και μεθοδικές προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού. Η απόβαση γίνεται με άμεσο σκοπό τον εξαναγκασμό της Τουρκίας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της από τη Συνθήκη Ανακωχής του Μούδρου (17/30 Οκτωβρίου 1918) και για να προστατευτούν οι μειονοτικοί πληθυσμοί της περιοχής μέχρι να υπογραφεί η τελική συνθήκη ειρήνης. Ο κύριος, όμως, σκοπός της εκστρατείας, που η Ελλάδα ποτέ δεν απέκρυψε, είναι η απελευθέρωση των συμπαγών ελληνικών πληθυσμών που ζούσαν εκεί από την αρχαιότητα και η εξασφάλιση μόνιμης συνθήκης για το μέλλον τους. Παρά την ενθουσιώδη υποδοχή που επιφυλάχθηκε από τους Έλληνες, η απόβαση συνοδεύεται και με αιματηρά επεισόδια, ύστερα από την οργανωμένη αντίδραση του τουρκικού πληθυσμού. Τα επεισόδια αυτά, σε συνδυασμό με ορισμένες ενέργειες και σειρά σφαλμάτων από ελληνικής πλευράς, αποτέλεσαν το προοίμιο των ανυπέρβλητων δυσχερειών που επρόκειτο να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια.  

02/05/1945: Δύναμη 220 Ιερολοχιτών, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Φώτιο Μεσσηνόπουλο και τον Άγγλο Αντισυνταγματάρχη Λαπραίκ, καταλαμβάνει το νησί της Ρόδου και προξενεί σοβαρές ζημιές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Οι απώλειες είναι 31 Γερμανοί και 23 Ιταλοί αιχμάλωτοι.  

02/05/1993: Η Διεθνής Ημέρα των Weblogger εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου και φέρνει μαζί τους Χρονικογράφους του Ίντερνετ (Weblogger), σε ανάμνηση της πρώτης εμφάνισής τους στο Διαδίκτυο, στις 2 Μαΐου 1993. Το Weblogging είναι η νέα αντίληψη της διαδικτυακής δημοσιογραφίας.