Translate

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Σαν Σήμερα

10/10/1912: Ο Ελληνικός Στρατός Θεσσαλίας (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV, V Μεραρχίες) μετά από διήμερη σκληρή μάχη καταλαμβάνει την οχυρή τοποθεσία του Σαρανταπόρου. Η ελληνική αυτή νίκη ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση της υπόδουλης Μακεδονίας. 

10/10/1912: Ο ελληνικός στρατός (ΙV Μεραρχία) προελαύνει και απελευθερώνει τα Σέρβια της Δυτικής Μακεδονίας.  

10/10/1943: Γερμανικές δυνάμεις Ες-Ες με αυτοκίνητα κινούνται, το μεσημέρι, από τη Λάρισα προς τη Δεσκάτη. Τμήμα της Ι Μεραρχίας του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) τις χτυπάει τη νύχτα. Οι απώλειες των Γερμανών είναι 25 νεκροί και των ανταρτών 3 νεκροί. Ως λάφυρα παραμένουν 2 φορτηγά αυτοκίνητα, 1 επιβατικό, 1 μοτοσυκλέτα και 1 ασύρματος.  

1908: Αρχίζει να λειτουργεί το Παρθεναγωγείο Βόλου. Σε αυτό φοιτούσαν μόνο κορίτσια, κάτι το οποίο θεωρήθηκε πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη, γιατί μόνο αγόρια, ως επί το πλείστον, μπορούσαν  να πάνε σχολείο. Διευθυντής του Παρθεναγωγείου είναι ο δημοτικιστής και σοσιαλιστής Αλέξανδρος Δελμούζος,

1964: Εγκαινιάζεται στη Σύμη η πρώτη εγκατάσταση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στην Ελλάδα.

413 π.Χ: Νικίας, αθηναίος πολιτικός ηγέτης και στρατηγός. Εκτελέστηκε στις Συρακούσες, συμμετέχοντας στην εκστρατεία των Συρακουσών υπό τον Αλκιβιάδη. (Γεν. 469 π.Χ.)