Translate

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Σαν Σήμερα

17/10/1912: Ο ελληνικός στρατός (ΙV Μεραρχία) απελευθερώνει τη Νάουσα, όπου στο μεταξύ, με την προσέγγιση των ελληνικών δυνάμεων, οι κάτοικοι έχουν καταλύσει τις τουρκικές αρχές. 

17/10/1918: Η τουρκική αντιπροσωπεία υπογράφει με το Ναύαρχο Κάλθορντ, ο οποίος εκπροσωπεί τους Συμμάχους, στο Μούδρο της Λήμνου, την ομώνυμη ανακωχή. Με βάση τους όρους της ανακωχής καθορίζονται τα εξής: Ο διάπλους των Δαρδανελλίων καθίσταται ελεύθερος και τα φρούριά του καταλαμβάνονται από συμμαχικά στρατεύματα. Ο τουρκικός στρατός υποχρεώνεται να αποστρατευτεί, εκτός από μερικά τμήματα, τα οποία χρειάζονται για τη φύλαξη των συνόρων και την τήρηση της τάξης στο εσωτερικό. Πρέπει να παραδοθούν όλα τα πολεμικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα στα τουρκικά ύδατα. Οι Σύμμαχοι έχουν το δικαίωμα να καταλάβουν οποιοδήποτε στρατηγικό σημείο του τουρκικού εδάφους. Όλα τα τουρκικά λιμάνια είναι στη διάθεση των συμμαχικών πλοίων. Οι τουρκικές φρουρές της Χετζάζης, Υεμένης, Συρίας και Μεσοποταμίας πρέπει να παραδοθούν στο διοικητή των συμμαχικών στρατευμάτων , που είναι πιο κοντά. Οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί υπήκοοι, στρατιωτικοί, ναυτικοί και ιδιώτες υποχρεούνται να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος μέσα σ’ ένα μήνα και η Τουρκία να διακόψει κάθε σχέση με τις Κεντρικές Δυνάμεις. 

17/10/1941: Δύο λόχοι του γερμανικού στρατού κατοχής της περιφέρειας Νιγρίτας πυρπολούν τα σπίτια των χωριών Άνω και Κάτω Κερδύλια του νομού Σερρών και εκτελούν 150 κατοίκους, σε αντίποινα για το φόνο ενός Γερμανού στρατιώτη.  

1864: Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που καθιερώνει το πολίτευμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.