Translate

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Σαν Σήμερα

31/10/1912: Μικτό στρατιωτικό απόσπασμα, υπό τον Αντισυνταγματάρχη Μήτσα, μετά από σκληρό αγώνα, απελευθερώνει το Μέτσοβο. Στον αγώνα συμμετέχει και τμήμα από 53 εθελοντές Κρήτες, υπό τον Γ. Σκουλά. 

                         

31/10/1918: "Μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου, ναυτική συμμαχική μοίρα, στην οποία συμμετέχουν και τα ελληνικά θωρηκτά ""Κιλκίς"" και ""Αβέρωφ"", περνά τα Στενά και αγκυροβολεί μπροστά από τα ανάκτορα του Ντόλμα Μπακτσέ. Η ελληνική σημαία είναι πλέον ορατή από την Αγία Σοφία. Ταυτόχρονα, τμήμα της Κρητικής Χωροφυλακής εγκαθίσταται στο Φανάρι, ως φρουρά του Πατριαρχείου. Τα περιστατικά αυτά γίνονται αφορμή για συγκινητικές εκδηλώσεις  ενθουσιασμού από όλο τον ελληνικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης." 

31/10/1940: Ελληνικά αεροσκάφη ενεργούν αναγνωρίσεις στην περιοχή Αγίων Σαράντα, Αυλώνα, Δυρραχίου, Ελβασάν, Ρονικόνιζα, Λούσια, Βερατίου, Πρεμετής και κοιλάδας Δεβόλη ποταμού, σε όφελος του Γενικού Στρατηγείου. 

31/10/1940: "Τα αντιτορπιλικά ""Ψαρά"", με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Π. Κώνστα, και ""Σπέτσαι"", με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Β. Ασημάκη, ενεργούν τολμηρό βομβαρδισμό των παραλίων και της ενδοχώρας της περιοχής Koνισπόλεως - Φιλιατών - Σαγιάδας, ανακουφίζοντας τα ελληνικά τμήματα που πιέζονταν σκληρά από τον εχθρό."