Translate

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Σαν Σήμερα

23/10/1907: Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Δ. Κοσμοπούλου προσβάλλει, κοντά στην Ασπροβάλτα της περιοχής του Λαγκαδά, συνοδεία Τούρκων χωροφυλάκων που προστατεύει Βουλγάρους αποίκους, οι οποίοι κατευθύνονται προς το Άγιο Όρος. Σκοτώνονται 27 Βούλγαροι, ενώ οι υπόλοιποι υποχρεώνονται να επαναπατριστούν. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος κανένας άποικος δεν τολμά να κατέλθει προς τη Χαλκιδική. 

23/10/1941: Γερμανικά στρατεύματα κατοχής πυρπολούν σπίτια του χωριού Μεσόβουνο της Κοζάνης και εκτελούν 137 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές του Αλβανικού Μετώπου.  

23/10/1942: Εκδηλώνεται η επίθεση των Συμμάχων, υπό τον Άγγλο Στρατάρχη Μοντγκόμερυ, κατά των Γερμανών και Ιταλών στην οχυρωμένη τοποθεσία Ελ Αλαμέιν στη Βόρεια Αφρική. Στην επίθεση συμμετέχει και η Ι Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία (3 τάγματα Πεζικού και ένα σύνταγμα Πυροβολικού), υπό τον Συνταγματάρχη Παυσανία Κατσώτα, στην περιοχή Άγκαρ Ναγίλ, στο πλαίσιο της 50ής Βρετανικής Μεραρχίας. Η συμμετοχή της Ταξιαρχίας συνεχίζεται και στην καταδίωξη που ακολουθεί.