Translate

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Σαν Σήμερα

 
14/10/1852: Δημήτριος Καμπούρογλου, έλληνας ιστοριοδίφης και λογοτέχνης. (Θαν. 21/2/1942)

 
14/10/1862: Το απομεσήμερο ο αθηναϊκός λαός συγκεντρώνεται στην Πλατεία Όθωνος για να πανηγυρίσει την έξωση του Όθωνα. Μετά τη δοξολογία, ο πρόεδρος της Προσωρινής Κυβερνήσεως, Δημήτριος Βούλγαρης, απευθύνεται προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Ανάμεσα στα άλλα ακούγονται και τα εξής: «Ας ορκισθώμεν επί της Πλατείας ταύτης, της λαβούσης ήδη το ωραίον της Ομονοίας όνομα, και ας είπη έκαστος εξ ημών: Ορκίζομαι πίστιν εις την πατρίδα και υπακοήν εις τας εθνικάς αποφάσεις». 

14/10/1904: Η δασκάλα του χωριού Γκρήτσιστα της Γευγελής, Αικατερίνη Χατζηγεωργίου, χωρίς να υπακούσει στις απειλές του Βουλγαρικού Κομιτάτου να απομακρυνθεί από τη θέση της, από την οποία κρατούσε άσβεστη τη φλόγα της ελληνικής συνειδήσεως των κατοίκων, μάχεται μαζί με άλλους πέντε αγωνιστές κατά Βούλγαρων κομιτατζήδων, μέσα από το σπίτι της. Μετά τετράωρη μάχη καίεται ζωντανή εκεί, μαζί με τους συμπολεμιστές της. 
 
14/10/1912: Ο ελληνικός στρατός (Στρατιά Μακεδονίας) διανοίγει, μετά από αγώνα, τις διαβάσεις του Βερμίου στον άξονα Κοζάνης-Βέροιας.  
 
14/10/1914: Μετά την εντολή των Δυνάμεων της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ), ανακαταλαμβάνεται από τον ελληνικό στρατό η Βόρεια Ήπειρος, προκειμένου να τηρηθεί η τάξη στην περιοχή, εξαιτίας της χαώδους κατάστασης που επικρατούσε στην Αλβανία. Σύμφωνα με τις προτάσεις των Δυνάμεων, η ενσωμάτωση της Βόρειας Ηπείρου στην Ελλάδα θα αναγνωριζόταν ως οριστική, σε περίπτωση που η Ελλάδα θα δεχόταν να συμμετάσχει στο πλευρό τους κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  
 
14/10/1944: Τα πρώτα τμήματα του Ιερού Λόχου από τη Μέση Ανατολή αποβιβάζονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και στον Πειραιά, και στη συνέχεια κινούνται προς την Αθήνα.