Translate

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Σαν Σήμερα

 


11/07/1908: Ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις της επανάστασης των Νεοτούρκων, δημοσιεύει ανακοίνωση με την οποία διακηρύσσεται το σύνταγμα, ανασχηματίζεται η κυβέρνηση και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη βουλής. Το γεγονός αυτό, καθώς και η παροχή αμνηστίας στους αντάρτες και η εντύπωση ότι όλα θα πηγαίνουν καλά, όπως θα ρυθμίζονται από τους Νεότουρκους, οδηγεί τους Έλληνες και τους Βουλγάρους στην απόφαση να τερματίσουν το Μακεδονικό Αγώνα.

                                                    Χαρίλαος Τρικούπης
                                 
Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 11 Ιουλίου 1832 και ήταν γιος του πολιτικού και ιστορικού Σπυρίδωνα Τρικούπη και της Αικατερίνης Μαυροκορδάτου, αδελφής του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στο Ναύπλιο και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο της Αθήνας. Μετά την τριετή φοίτησή του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετέβη στο Παρίσι, όπου συμπλήρωσε τις σπουδές του και αναγορεύθηκε διδάκτωρ Νομικής.

 Το βάπτισμα στην πολιτική το πήρε το 1862, όταν εξελέγη πληρεξούσιος της ελληνικής παροικίας του Μάντσεστερ στη Συντακτική Συνέλευση. Το 1865 εξελέγη βουλευτής Μεσολογγίου υπό τη σκέπη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, ο οποίος όταν κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση στις 18 Δεκεμβρίου, του εμπιστεύθηκε το κρίσιμο Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς είχε ξεσπάσει η Κρητική Επανάσταση. Ο Τρικούπης ήταν μόλις 33 ετών.
                                    

 Ο Χαρίλαος Τρικούπης άφησε την τελευταία του πνοή στο γαλλικό θέρετρο στις 30 Μαρτίου 1896, την ώρα που η ελληνική πρωτεύουσα φιλοξενούσε τους Α' Ολυμπιακούς Αγώνες. Η σορός του έφτασε στον Πειραιά στις 9 Απριλίου και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Ετάφη χωρίς επισημότητες, όπως το είχε ζητήσει, στον οικογενειακό τάφο των Τρικούπηδων στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.