Translate

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Σαν Σήμερα

16/07/1906: Οι Βούλγαροι καταστρέφουν ελληνικά ιδρύματα, εκκλησίες και σχολεία στη Φιλιππούπολη. Με την ενέργειά τους αυτή εκδηλώνουν την αγανάκτησή τους για τις επιτυχίες των ελληνικών ανταρτικών σωμάτων στη Μακεδονία. 
                                                                                        


16/07/1907: Ο επικεφαλής ανταρτικού σώματος Ανθυπολοχαγός Νικόλαος Τσοτάκος (Γέρμας), με δύναμη 41 ανδρών και με υπαρχηγό τον Επιλοχία Βασίλειο Τσιμπιδάρο, από τη Μάνη Λακωνίας, περικυκλώνεται από τμήμα του τουρκικού στρατού μέσα στη χαράδρα Καλογερικού, κοντά στη Γέρμα της Καστοριάς. Στη μάχη που επακολουθεί για να βγουν από τη χαράδρα, σκοτώνονται 23 άνδρες του σώματος, ανάμεσα στους οποίους οι Τσοτάκος και Τσιμπιδάρος, ενώ 11 αιχμαλωτίζονται. 




16/07/1919: Υπογράφεται μυστική συμφωνία από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Κόμη Θωμά Τιττόνι, με την οποία καθορίζεται η διαχωριστική γραμμή κατοχής στη Μ. Ασία, μεταξύ των εκεί στρατευμάτων της Ελλάδας και της Ιταλίας. Με τη συμφωνία αυτή παραχωρούνται στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, παρέχεται πλήρης υποστήριξη στις ελληνικές διεκδικήσεις στην Ανατολική και Δυτική Θράκη και γίνεται αποδεκτή απαίτηση ενσωμάτωσης της Βόρειας Ηπείρου στην Ελλάδα.