Translate

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Σαν Σήμερα

08/07/1908: Δύναμη από 150 κομιτατζήδες προσβάλλει το δεκαμελές ανταρτικό σώμα του οπλαρχηγού Εμμανουήλ Νικολούδη, που βρισκόταν πάνω στο ύψωμα Πιπερίτσα (του όρους Καϊμακτσαλάν). Τα σώματα, όμως, του Βολάνη και του Καραβίτη, μετά προσχεδιασμένη ενέργεια, προσβάλλουν τους κομιτατζήδες από τα νώτα και τα πλευρά. Οι τελευταίοι υποχωρούν άτακτα προς τη Βεύη, περιοχή της Φλώρινας, καταδιωκόμενοι από τους Έλληνες και έχουν 28 νεκρούς, μεταξύ των οποίων είναι και ο αρχηγός τους, Πογόντσες. 
08/07/1921: Οι τουρκικές δυνάμεις, που υποχώρησαν από την Κιουτάχεια και το Δορύλαιο, αφού ανασυγκροτήθηκαν, ενεργούν από το πρωί αιφνιδιαστική αντεπίθεση εναντίον των ελληνικών θέσεων από το Δορύλαιο μέχρι το Σεϊντή Γαζή. Μετά από σκληρούς αγώνες, τα ελληνικά τμήματα αποκρούουν με επιτυχία την τουρκική αντεπίθεση, προξενούν σοβαρές απώλειες στον εχθρό και τον υποχρεώνουν να συμπτυχθεί άτακτα. Η μάχη του Δορύλαιου είναι η σπουδαιότερη από τις μάχες που έγιναν στη Μικρά Ασία, γιατί πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό πεδίο και πήραν μέρος σε αυτή όλες οι δυνάμεις και των δύο αντιπάλων. 
                                    
1912: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, με επίδοση 3.37. (Η ημερομηνία είναι βάσει του Γρηγοριανού Ημερολογίου, ενώ στην Ελλάδα ισχύει ακόμη το Ιουλιανό και καταγράφεται σαν να έγινε στις 25 Ιουνίου).
                    
1913: Οι Έλληνες νικούν τους Βουλγάρους στη μάχη της Κρέσνας, στο πλαίσιο του Β' Βαλκανικού Πολέμου.