Translate

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Σαν Σήμερα

30/07/1906: Άτακτα τμήματα Βουλγάρων επιτίθενται εναντίον των ελληνικών σχολείων και εκκλησιών της Αγχιάλου και, παρά τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της και την παρουσία Χωροφυλακής, πυρπολούν μεγάλο μέρος της πόλης. Ανάλογες καταστροφές γίνονται σε όλα τα κέντρα του ελληνισμού της Ανατολικής Ρωμυλίας. 

30/07/1907: Τμήμα του ανταρτικού σώματος του Δουμπιώτη, υπό τους Λοχίες Λούρο και Κορδίστα, διαλύει συμμορία κομιτατζήδων κοντά στη θέση Ξηροβούνι, ανάμεσα στο Ξηρολίβαδο και στην Κουμαριά της περιοχής της Βέροιας, και κατορθώνει να εξοντώσει τον αρχικομιτατζή Κασάπτσε, που ήταν εμπνευστής της παγίδευσης και του απαγχονισμού του Ανθυπολοχαγού Αγαπηνού (Άγρα).  

                          

1824: Ο Γεώργιος Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στη Σάμο, με αποτέλεσμα να κυριευτούν τρία τουρκικά πλοία, να βυθισθούν πολλά και να φονευτούν ή να πνιγούν 12.000 Τούρκοι.

                                   
 
1920: Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο απότακτους αξιωματικούς, την ώρα που ο ελληνισμός γιορτάζει την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών.
 
382 π.Χ: Φίλιππος Β' ο Μακεδών, βασιλιάς της Μακεδονίας. (Θαν. 30/7/336 π.Χ.)