Translate

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Σαν Σήμερα

19/07/1920: Το Σώμα Στρατού Εθνικής Άμυνας, αφού ενισχύθηκε από τη Μεραρχία Σμύρνης, προελαύνει και καταλαμβάνει όλη την Ανατολική Θράκη, εκτός από μικρή περιοχή ανατολικά της Τσατάλτζας και τη χερσόνησο της Καλλίπολης. 
19/07/1944: Φάλαγγα από 13 αυτοκίνητα, στα οποία επιβαίνουν περίπου 200 Γερμανοί, πέφτει σε ενέδρα του 1ου Τάγματος του 9ου Συντάγματος του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), στη θέση Μανούσου, έξω από το χωριό Χώρα Μεσσηνίας. Ο αιφνιδιασμός είναι πλήρης και, στη μάχη που ακολουθεί, φονεύονται περί τους 150 Γερμανούς και συλλαμβάνονται 12 αιχμάλωτοι. Από πλευράς ανταρτών οι απώλειες είναι 18 νεκροί, μεταξύ των οποίων  και ο διοικητής του Τάγματος, Ηλίας Σφακιανάκης. Την επόμενη μέρα, οι Γερμανοί σε αντίποινα καίουν αρκετά σπίτια στα χωριά Χώρα και Αγορελίτσα και σκοτώνουν όσους από τους κατοίκους δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν. 
1821: Ισχυρή τουρκική δύναμη, υπό τον Ομέρ Βρυώνη, φτάνει στην Αθήνα και υποχρεώνει τους έλληνες επαναστάτες υπό τον Λιβέρη Λιβιερόπουλο να λύσουν την πολιορκία της Ακροπόλεως και να καταφύγουν στην Αίγινα και στη Σαλαμίνα.