Translate

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Σαν Σήμερα

28/07/1913: Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες αφενός και τη Βουλγαρία αφετέρου. Με τη συνθήκη αυτή τερματίζεται ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, ο οποίος έγινε εξαιτίας των εδαφικών διεκδικήσεων της Βουλγαρίας σε βάρος των γειτόνων της. Έτσι παραχωρούνται στην Ελλάδα τα εδάφη από την κορυφογραμμή του όρους Κερκίνη (Μπέλες) μέχρι τις εκκβολές του Νέστου ποταμού. 

28/07/1920: Υπογράφεται η συνθήκη Ειρήνης των Σεβρών ανάμεσα στους Συμμάχους (Αντάντ) και την Τουρκία, με την οποία τερματίζεται η εμπόλεμη κατάσταση. Σύμφωνα με τη συνθήκη παραχωρούνται στην Ελλάδα η Ανατολική Θράκη μέχρι την Τσατάλτζα και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος. Η Σμύρνη και η γύρω περιοχή παραμένουν υπό την οθωμανική κυριαρχία, αλλά υπό ελληνική διοίκηση για πέντε χρόνια, οπότε με δημοψήφισμα θα δοθούν στην Ελλάδα οριστικά. Η συνθήκη έπαψε να ισχύει με την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης. 

28/07/1974: Οι τουρκικές δυνάμεις της Κύπρου κινούνται επιθετικά για να αποκόψουν τις οδικές αρτηρίες Λευκωσίας-Κυρήνειας, παραβιάζοντας την ανακωχή που έχει συμφωνηθεί.