Translate

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν Σήμερα

16/09/1905: Τα ανταρτικά σώματα Μακρή και Βλαχογιάννη συγκρούονται και σχεδόν διαλύουν το κομιτατζήδικο τμήμα (τσέτα) του βοεβόδα Ναούμ, ανάμεσα στα χωριά Γραδέσνιτσα και Δράγος της περιοχής Μοναστηρίου-Φλώρινας. Εναντίον της ίδιας τσέτας είχαν επιτεθεί και την 29η Ιουλίου 1905, στο χωριό Κλαδορράχη, τα σώματα των Καραβίτη και Μακρή, πετυχαίνοντας την εξόντωση 17 κομιτατζήδων. 

16/09/1918: Υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη ανακωχή ανάμεσα στη Βουλγαρία και τους Συμμάχους. Επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας είναι ο Υπουργός των Οικονομικών Μάνιτσεφ. Σύμφωνα με την ανακωχή, η Βουλγαρία είναι υποχρεωμένη: α) να εκκενώσει τα ελληνικά και σερβικά εδάφη που κατέχει, β) να αποστρατεύσει όλο το στρατό της, εκτός από τρεις μεραρχίες και γ) να αποθηκεύσει τα πυροβόλα, τα όπλα, τα πυρομαχικά, τα οχήματα και τα κτήνη των αποστρατευόμενων  μονάδων σε σημεία, τα οποία θα καθορίζονταν από τη Συμμαχική Στρατιωτική Ηγεσία και με τον έλεγχό της. 

                           

1828: 600 Τούρκοι επιτίθενται στα Καστέλλια Φωκίδος εναντίον των Ελλήνων, υπό τον Β. Μαστραπά και τον Μ. Γκόλη. Μετά από πολύωρη μάχη, οι Έλληνες, αφού ενισχύονται από 300 άνδρες υπό τον Πανοιμάρα, συντριβούν τους Τούρκους.

                                        
 
          1977:Απεβίωσε η Μαρία Κάλλας, ελληνίδα λυρική καλλιτέχνιδα. (Γεν. 2/12/1923)