Translate

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν Σήμερα

28/09/1922: Υπογράφεται στα Μουδανιά της Μικράς Ασίας σύμβαση ανακωχής της Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας από το ένα μέρος και της Τουρκίας από το άλλο, με την οποία τερματίζεται η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Ελλάδα υπογράφει τη σύμβαση μετά δύο ημέρες. Με αυτή προβλέπεται και η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τον ελληνικό στρατό, μέχρι τον Έβρο ποταμό. 

28/09/1944: Ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας, Γεώργιος Παπανδρέου, απευθύνει από το ραδιόφωνο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, με το οποίο γνωστοποιεί τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτικών δυνάμεων και απευθύνει έκκληση για ενότητα στην τελευταία φάση του αγώνα εναντίον του κατακτητή. 

28/09/1952: Το Τάγμα του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας, μετά από σφοδρή επίθεση με την υποστήριξη της αμερικανικής αεροπορίας, καταλαμβάνει το ύψωμα Μεγάλο Νόρυ στην τοποθεσία του ποταμού Ιμτζίν της Κορέας, που ήταν ισχυρά οργανωμένο. Επειδή δέχεται κινεζικές αντεπιθέσεις κατά κύματα, για αποφυγή απωλειών, διατάσσεται η εγκατάλειψή του. Η επίθεση επαναλαμβάνεται τη νύχτα 28 προς 29 Σεπτεμβρίου 1952, με πλήρη επιτυχία.  

                  

1538: Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Πρέβεζας. Ο τουρκικός στόλος υπό τον Χαϊρεντίν Πασά, γνωστότερο ως Μπαρμπαρόσα, καταναυμαχεί το συμμαχικό στόλο με επικεφαλής τον γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια.