Translate

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν Σήμερα

21/09/1904: Το μικρό ανταρτικό σώμα του Ευθύμιου Καούδη επιτίθεται εναντίον κομιτατζήδων, υπό τους βοεβόδες Μήτρο Βλάχο και Κορσάκωφ, που βρίσκονταν στο χωριό Τρίγωνο των Κορεστίων, και τους προκαλεί σοβαρές απώλειες. 

21/09/1918: Μετά από διαταγή του Έλληνα Αρχιστρατήγου Παναγιώτη Δαγκλή, η Ι Ελληνική Μεραρχία αναλαμβάνει την ανακατάληψη των Σερρών και απόσπασμα του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων εισέρχεται στην πόλη. Την ίδια μέρα επισκέπτονται τις Σέρρες ο Αρχιστράτηγος Δαγκλής και ο Διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος.  

21/09/1944: "Ύστερα από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία καταλαμβάνει στις 0900 την πόλη Ρίμινι της Ιταλίας. Η κατάληψη της πόλης είναι το επιστέγασμα δεκαπενθήμερων αγώνων της Ταξιαρχίας, κατά τη διάρκεια των οποίων ο εχθρός, που αμυνόταν σκληρά από σπίτι σε σπίτι και από πολυβολείο σε πολυβολείο, αναγκάζεται να υποχωρήσει σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας γίνεται τελετή στην πλατεία της πόλης, όπου ενώπιον αντιπροσωπειών των μονάδων της Ταξιαρχίας και των καναδικών και νεοζηλανδικών μονάδων, αποδίδονται τιμές στη σημαία του ΙΙ Τάγματος, που εισήλθε πρώτο στο Ρίμινι. Από το γεγονός αυτό, η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία ονομάστηκε ""Ταξιαρχία Ρίμινι""." 

                         

1951: Η Ελληνική Αεροπορία αποκτά τα πρώτα της αεριωθούμενα, δύο Lockheed T-33.