Translate

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν Σήμερα

22/09/1912: Υπογράφεται στη Σόφια στρατιωτική σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, για την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης. 

22/09/1915: Αρχίζει η ουσιαστική αποβίβαση των Συμμάχων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες μονάδες που αποβιβάζονται είναι η 10η Βρετανική Μεραρχία και η 156η Γαλλική Μεραρχία.  

22/09/1942: Ανατινάζεται στην Αθήνα το κτήριο που στεγάζονταν τα γραφεία της φιλοαξονικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνικο-Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) από τη μυστική αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων), με αποτέλεσμα το θάνατο 84 Γερμανών και 27 μελών της ΕΣΠΟ. Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι η διάλυση της προδοτικής οργάνωσης, σκοπός της οποίας ήταν η συγκρότηση λεγεώνας Ελλήνων εθελοντών για την ενίσχυση των γερμανικών δυνάμεων. 

                           

480 π.Χ: Ο ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή καταναυμαχεί τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Ο αρχηγός των Περσών, Ξέρξης, παρακολούθησε την τραγωδία του ναυτικού του από το όρος Αιγάλεω.

                                          
 
480 π.Χ: Ευριπίδης, ένας από τρεις κορυφαίους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας. («Βάκχες», «Μήδεια»). Γεννήθηκε στο Δήμο Φλύας, το σημερινό Χαλάνδρι. (Θαν. 406 π.Χ.)