Translate

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν Σήμερα

05/09/1918: Οι Μεραρχίες Σερρών και Κρήτης, καθώς και το 3ο Σύνταγμα Ιππικού λαμβάνουν μέρος στη μάχη της Δοϊράνης, στο πλευρό των XII και XVI Βρετανικών Σωμάτων Στρατού. Η δράση της Μεραρχίας Σερρών καθορίζεται ως εξής: Πρώτος Αντικειμενικός Σκοπός η γραμμή ύψ. Ντόιραν - ύψ. Τέτoυ - ύψ. 340. Δεύτερος Αντικειμενικός Σκοπός η γραμμή ύψ. Κόπσε Ορμπ. Τρίτος Αντικειμενικός Σκοπός το ύψ. Γκραν Κορονέ και τέταρτος η εκμετάλλευση της επιτυχίας. Η επίθεση της Μεραρχίας είναι επιτυχής και έχει ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 1.008 αιχμαλώτων, από τους οποίους οι 30 αξιωματικοί. Οι απώλειες της Μεραρχίας Σερρών είναι 173 αξιωματικοί και 2.514 οπλίτες νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι. Παράλληλα η δράση της Μεραρχίας Κρήτης συνίσταται στην επίθεση κατά της τοποθεσίας Μπλάνγκα Πλάνινα, η οποία διεξάγεται με επιτυχία. Οι απώλειες της Μεραρχίας Κρήτης είναι 144 νεκροί και 573 τραυματίες. 

05/09/1922: Τα τελευταία ελληνικά τμήματα (Γ΄ Σώμα Στρατού) εγκαταλείπουν το μεσημέρι το μικρασιατικό έδαφος από το λιμάνι της Αρτάκης. Τα τελευταία τμήματα του Α΄ και του Β΄ Σώματος Στρατού είχαν εγκαταλείψει τη Μικρά Ασία το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου, από την Ερυθραία.  

                                   

1910: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, μιλά για πρώτη φορά σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και περιγράφει τη βάση της πολιτικής του.