Translate

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σαν Σήμερα

27/09/1905: "Στην πλατεία ""Ατ Παζάρ"" του Μοναστηρίου, απαγχονίζεται από τους Τούρκους, μετά από καταδίκη σε θάνατο, ο γενναίος οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Καπετάν Κώττας, από τη Ρούλια (Κώπα) Κορεστίων. Ο ηρωικός Κώττας, αν και ήταν σλαβόφωνος, είχε αδάμαστη ελληνική ψυχή και συνείδηση και η προσφορά του στον αγώνα του μακεδονικού ελληνισμού ήταν μεγάλη." 

27/09/1918: Η XIII Μεραρχία ανακαταλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή μέχρι Σαρισαμπάν (Χρυσούπολη) και τις εκβολές του Νέστου. Η 1η Μεραρχία ανακαταλαμβάνει τη Ζηλιάχοβα (Νέα Ζίχνη), την Αλιστράτη, το Καλαπότι, το οχυρό Λίσσε, το Ζίρνοβο (Κάτω Νευροκόπι) και τη Δράμα, όπου και εγκαθίσταται από την 1η Οκτωβρίου 1918.  

27/09/1941: Με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας (ΚΚΕ, 7η Ολομέλεια), ιδρύεται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ), που περιλαμβάνει κόμματα και προσωπικότητες και απλά μέλη από τον ευρύτερο πολιτικό και πνευματικό κόσμο. Το ΕΑΜ εξελίσσεται στη μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση κατά την περίοδο της Κατοχής, που καλύπτει τον ελληνικό χώρο. Ο ρόλος του είναι  πρωταγωνιστικός στις πολιτικοστρατιωτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελλάδας και στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής, καθώς και στα γεγονότα που συνδυάζονται με την απελευθέρωση. 

27/09/1944: Το Ι Τάγμα της ΙΙΙ Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας επιτίθεται εναντίον της ιταλικής πόλης Μπελάρια και την καταλαμβάνει. Την ίδια μέρα διαβαίνει τον ποταμό Ρουβικώνα. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Λονδίνου πλέκει το εγκώμιο στην Ελληνική Ταξιαρχία γι’ αυτή τη δραστήρια ενέργεια. 

27/09/1950: Τμήματα της 42ης Ταξιαρχίας, της Ι και της ΙΙ Μεραρχίας, κατόπιν διαταγών του Γενικού Επιτελείου Στρατού κινούνται στην περιοχή της Λαμίας για να συγκροτήσουν το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας (ΕΚΣΕ), που θα σταλεί στην Κορέα, προκειμένου να ενταχθεί στις δυνάμεις του ΟΗΕ, που έχουν αναλάβει να αντιμετωπίσουν την εισβολή των βορειοκορεατικών δυνάμεων στο έδαφος της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας. Η εισβολή της Βόρειας Κορέας έγινε στις 25 Ιουνίου 1950. Η απόφαση του ΟΗΕ για αντιμετώπιση της εισβολής λήφθηκε στις 29 Ιουνίου 1950. Μάχιμες και υγειονομικές μονάδες έστειλαν, σταδιακά, 21 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που με απόφαση της κυβέρνησής της συγκρότησε το ΕΚΣΕ από δυνάμεις Ξηράς και Αέρα.

1831: Ο κυβερνήτης της Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονείται στο Ναύπλιο από τους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη.

              

1834: Αρχίζει στο Ναύπλιο η Δίκη των Δικαστών Γεώργιου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε θάνατο. Θα καταδικαστούν σε τετράμηνη φυλάκιση για άρνηση δημόσιας υπηρεσίας.

                   
1844: Νικόλαος Ζορμπάς, έλληνας στρατιωτικός, επικεφαλής του κινήματος στου Γουδή το 1909 (Θαν. 12/6/1920).
                       
1915: Κωνσταντίνος Σμολένσκης, έλληνας στρατιωτικός, ήρωας του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897. (Γεν. 1843)

                               
1905: Καπετάν Κώττας, Μακεδονομάχος που απαγχονίστηκε στο Μοναστήρι από τους Τούρκους. Ο σλαβομακεδόνας Καπετάν Κώττας ενστερνίσθηκε την ελληνική ιδέα και πρωταγωνίστησε στον Μακεδονικό Αγώνα. (Γεν. 1863).